Instrucțiuni pentru imprimarea țintelor

Pentru formatul standard A4: La printare veti intra in meniul corespunzator si veti alege File / Page Setup , bifand optiunea "Portrait", astfel ca imaginea sa fie tiparita "in picioare".
Treceti apoi la optiunea "Margins (millimeters)" si inlocuiti setarile implicite cu "ZERO", in asa fel incat pagina sa aiba marginile stabilite de noi in imagini, fara alte adaosuri.... Bifati "Centering" inclusiv la optiunile orizontal si vertical, apoi bifati "Fit to 1 by 1 page".

Chrono connect mobile o alternativa la un chronograf real

sâmbătă, 1 martie 2014


Nu toti avem posibilitatea sa ne cumparam un cronograf.... aceste aparate sunt destul de scumpe, iar pretul lor variaza undeva intre 350 si chiar 600 lei. Insa multi dintre noi vrem sa stim care e puterea replicii airsoft, paintball sau chiar a armei cu aer comprimat pe care o avem.
Ce putem face? Desigur, putem sa recurgem la "clasicul chronograf al saracului" (despre care am mai scris aici pe blog) si folosind bile de 0,20 grame sa incercam sa aproximam puterea si viteza. Cautam apoi pe net si vedem daca rezultatele obtinute se potrivesc cu masuratorile altora.
Exista insa si varianta lansata relativ recent si numita "Chrono Connect Mobile", aplicatie ce ruleaza pe telefoanele inteligente cu sistem de operare android. Aplicatia exista si in varianta "free" (lite) si in cea cu bani. Se poate descarca aici (clik pe link).
Aplicatia isi dovedeste utilitatea si in domeniul airsoft, dar mai ales al armelor cu aer unde nu avem cum sa aproximam folosind cronograful saracului.... De asemenea aplicatia se poate folosi cu succes si pentru arme de foc de mica putere gen revolvere tip Flobert.
Aplicatia este folositoare, insa are limitele ei si trebuie tinut cont ca exista o marja de eroare, asa cum se observa si daca comparam datele cu cele din imaginea de mai jos.
Odata instalat programul, trebuie sa accesati setarile pentru a face corecturile necesare. Transformati din yarzi in metri, din picioare pe secunda in metri pe secunda iar puterea in Jouli. De asemenea fiti atenti la greutatea proiectilelor. Transformati din "grains" in grame si inlocuiti pre-setarea initiala cu greutatea bb-urilor folosite la test. Eu am introdus valoarea de 0,36 grame pentru ca asta folosesc de obicei. Nu testati la distante mai mici de 6 metri, este un sfat.... 
Aveti grija ca microfonul telefonului sa nu fie acoperit. Si inca un sfat: setati pe "none" la optiunea "de-bounce effect". Una dintre setari implica introducerea valorii coeficientului balistic. Aveti grija ca proiectilele rotunde nu au un bun coeficient deci valoarea ar trebui sa fie de doar 0.010 si in niciun caz mai mare de 0.015. Doar in cazul pelletelor pentru arme cu aer se poate pune problema unor altfel de coeficienti, in functie de forma acestora.
Masurati CORECT distantele! in cazul testului din videoclip distantele absolut corect masurate au fost: intre teava pistolului si tinta: 7 metri; intre aparat si teava 1 metru si intre aparat si traiectoria bilei 1 metru. Amplasati aparatul chiar sub linia traiectoriei pe un scaun sau masuta. Setati valoarea sensibilitatii sunetului undeva la 75-80 %.
Nerespectarea introducerii corecte a datelor si distantelor duce la masuratori eronate. De asemenea retineti ca un telefon performant da rezultate mai bune ca unul mai asa-si-pe-dincolo!
Ei bine, dupa ce v-am facut capul mare cu atatea indicatii.... astept mesajele dvs despre ce masuratori ati facut.
Inca un lucru: verificati daca se poate folosind mai multe replici. Eu, de exemplu am folosit doua pistoale cu arc despre care stiam exact ca au doar 0,5-0,6 Jouli, un pistol cu aer comprimat cu o putere masurata pe chronograf real de 2,9 - 3 Jouli, pistolul Ruger MK1 si carabina cu acelasi nume.
In video vedem pistolul MK1 (ASG) cu bile de 0,36 grame si gaz Walther la o temperatura ambientala de +23 grade Celsius. Puterea masurata: 1,9 - 2,2 Jouli. Viteza: 102 - 110 m/s.
Programul prezinta un deosebit interes pentru cei care vor sa stie care e distanta minima la care pot lovi un adversar de joc, fara a-i provoca altceva decat o simpla piscatura, - iar asta se stabileste in functie de puterea replicii respective.
Succes!


Update 05.03.2014:
Am postat si un videoclip cu testul efectuat cu carabina MK1. Asa cum era de asteptat aceasta este o replica puternica (aproximativ 3 Jouli la o temperatura ambientala de +22 grade Celsius, folosind gaz Walther si bile de 0,36 grame). Va invitam sa urmariti si acest material:



2 comentarii

Anonim spunea...

Aplicatia asta nu e de loc corecta. Poti sa o verifici pe 3 telefoane diferite si ai sa vezi ce rezultate aiurea dau. La pistolul asta daca masori in aer liber iti da maxim un joul si cu aceleasi setari in sala inchisa iti da intre 1,6 si 2 Jouli. Uneori bate la 5 Jouli alteori doar 1. La asemenea diferente ar trebui sa sesizam chiar si cu urechea ca uneori bila se duce mult mai incet. In realitate nu e asa.....Te apuci sa setezi degeaba nivelul sunetului si alte alea, masori cu ruleta corect distantele si tot degeaba. Ca sa vezi exact treaba trebuie un cronograf real. PUNCT.

22 martie 2014 la 10:21
Unknown spunea...

Anonimule bati campii !!....folosesc de juma'de an aplicatia cu frecventa saptamanala pe doua pistoale:beretta pe green-gas si bersa pe capsule co2...rezultatele le compar cu tabelul''calculator viteze airsoft''de pe airsoft-cluj si sunt f.exacte raportat si la specificatiile pistoalelor,folosind bile de mai multe gramaje!....ps.eu cu tel.lenovo,tu cu ce petarda de tel.ai facut teste ? :)

2 august 2017 la 09:04

Trimiteți un comentariu