Instrucțiuni pentru imprimarea țintelor

Pentru formatul standard A4: La printare veti intra in meniul corespunzator si veti alege File / Page Setup , bifand optiunea "Portrait", astfel ca imaginea sa fie tiparita "in picioare".
Treceti apoi la optiunea "Margins (millimeters)" si inlocuiti setarile implicite cu "ZERO", in asa fel incat pagina sa aiba marginile stabilite de noi in imagini, fara alte adaosuri.... Bifati "Centering" inclusiv la optiunile orizontal si vertical, apoi bifati "Fit to 1 by 1 page".

Despre influenta greutatii bb-urilor asupra preciziei tirului

sâmbătă, 20 iulie 2013

Despre influenta greutatii bb-urilor asupra preciziei tirului s-a vorbit de nenumarate ori, inclusiv pe acest blog. Toata lumea stie ca la o putere egala in Jouli, bilele usoare sunt propulsate cu o viteza mare insa confera o preczie slaba sau cel mult mediocra, iar proiectilele grele pleaca cu o viteza mai mica insa isi pastreaza traiectoria mult mai bine iar precizia este net superioara. 
Cu toate acestea, multi utilizatori de replici airsoft nu pun in practica aceste cunostinte si nu coreleaza in mod eficient puterea replicii cu greutatea bilelor folosite plangandu-se apoi ca au dat "o groaza de bani" pe replica respectiva iar aceasta nu e precisa si nu au putut sa loveasca la 20 de metri o tinta de marimea unui piept uman...
Exista o parere des intalnita despre Glock 17 Umarex Tokyo Soldier TS 8017 (de exemplu) cum ca nu e un pistol precis... Pai cum sa fie "precis" cand tragatorul foloseste bile de doar 0,20 grame sau 0,25, nu tine seama de efectul de recul simulat de blow-back si ia linia de ochire la "plesneala"? La o putere masurata de 2,5 -2,6 Jouli bilele cele mai potrivite sunt cele de 0,36 grame sau chiar 0,43! 
Mai jos va prezentam rezultatele unui experiment simplu, - pe care il poate face oricine: 
Am folosit un Ruger MK1 cu o putere reala masurata de 2 pana la 2,1 Jouli ( cu gaz Abbey Brut Sniper), la o temperatura a mediului ambiant de 26-27 grade Celsius. 
Am desurubat la maxim hop-upul pentru ca la folosirea bilelor grele acesta poate duce la "infundarea" tevii cu bile, efectul de rotatie nemaifiind obtinut eficient la greutati mai mari de 0.30 grame, mai ales daca dorim si precizie.
Tinta folosita este una asemanatoare celei tipice pentru pistol cu aer pentru distanta de 10 metri, diametrul total fiind de 15,5 cm, iar diametrul cercului "7" este de 6 cm. 
S-au tras de fiecare data cate 15 bile la tinte.
Pozitia de tragere a fost in picioare, nesprijinit, pistolul fiind tinut cu ambele maini.
Distanta de tragere a fost de fix 9 metri, iar rezultatele pot fi vazute in imaginea alaturata.
Vitezele masurate au fost de 122 metri / secunda in cazul bilelor de 0.28 si 98,5 metri / sec. in cazul celor cu greutatea de 0,43 grame.
Dupa cum se observa grupajul a fost sensibil mai bun in cazul folosirii bilelor grele. De remarcat faptul ca de mai multe ori bilele au atins tinta cam in acelasi loc, rezultand gauri neregulate de dimensiuni mai mari. 
Daca in cazul bilelor usoare pistolul MK1 are tendinta sa le ridice, fenomenul se atenueaza folosind bile de minim 0,32 grame si devine ca si inexistent la bilele de 0,43, putandu-se obtine rezultate foarte bune chiar si la distante de 15 si chiar 20 metri (cu folosirea unor tinte corespunzatoare, evident).
In incheiere putem sa spunem ca si in cazul replicilor cu putere mica, asa cum sunt cele cu arc ce dezvolta doar 0,5-0,6 Jouli recomandam folosirea bilelor mai grele, daca dorim precizie. 
Pentru tirul la tinta pana la o distanta de maxim 8-10 metri se pot folosi chiar si bile de 0,32 grame chiar si in cazul acestor replici.

In imaginea de mai jos se observa limpede gradul crescand de imprecizie datorat bilelor usoare. S-au folosit bile de 0.20 grame, iar tintele au fost calibrate pornind de la NRA B-40 pentru pistol cu aer 10 metri, adaptate la distantele de 4, 5 , 6 si respectiv 7 metri. Pistolul folosit este un Smith & Wesson M 4506. 


In cele din urma, prezentam cateva imagini in care am incercat sa ilustram comparativ, atat influenta greutatii proiectilelor asupra preciziei, cat si faptul ca exista replici airsoft suficient de precise pentru a concura cu succes  cu pistoalele cu aer comprimat obisnuite.
In imagini se observa limpede cum replicile MK1 ( pistol si carabina) obtin rezultate bune folosind bb-uri de 0.36 grame, la distanta de 10 Metri, comparativ cu pistolul Gamo P 900 la aceiasi distanta, - acesta din urma folsind pellete Gamo Pro Match de 0.49 grame.
Acelasi lucru se poate spune si despre performantele obtinute, comparativ cu pistolul Baikal MP 53-M (vezi imaginile):
















4 comentarii

Anonim spunea...

Bunicel. Dar nu foarte. Comparabil cu Crosman 1377 Pumpmaster multi-pump air pistol. La o singura pompare scoate 331 FPS cu cele mai usoare alice posibile (4 grains adica 0.26 grame) si are 1,32 jouli. La 2 pompari scoate 434 FPS si 2,3 jouli tot cu pelete de 0.26 grame. Problema e ca proiectilele astea usoare isi pierd mai mult de 60% din energie la peste 15-20 metri ca sa nu mai vorbim de precizia nasoala. Prefer MK1 cu proiectile mai grele. CEL PUTIN de 0.32 grame, dar prefer minim 0.40! Abia asa MK1 ajunge cat de cat la precizia lui Crosman 1377 de exemplu. Dar la distante de maxim 10 metri. Parerea mea.

25 iulie 2013 la 11:16
Anonim spunea...

MK1 este destul de puternic ca sa ridice si bilele grele de 0,36. Deci trebuie adjustat hopupul la minim adica rasucit invers acelor de ceas ca bila sa zboare drept si garantat o sa obtineti rezultate foarte bune la tir sportiv la distanta de 10 pana la 15 metri.

7 septembrie 2013 la 04:34
Anonim spunea...

un pistol bun! precis! vreau sa zic ca am tras cu carpati cal. 7,65 si la 10 metri carpatiul nu reuseste un grupaj asa bun ca alea din primele poze. felicitari.

22 octombrie 2013 la 07:34
Anonim spunea...

cel mai bun este Zoraki 914 cu cartuse Ozkursan - 9mm PA Blank. are un opritor pe teava ca un surub dar se poate scoate si trage cu ce vrei daca pui o bila metalica lipita in capul cartusului ala blank si o presezi acolo....
http://www.rojal.si/en/shop/blank-pistols/blank-ammunition/ozkursan-9mm-pa-blank.html

http://www.rojal.si/en/shop/blank-pistols/blank-pistols/zoraki-914-9mm-shiny-chrom.html

22 octombrie 2013 la 09:11

Trimiteți un comentariu