Instrucțiuni pentru imprimarea țintelor

Pentru formatul standard A4: La printare veti intra in meniul corespunzator si veti alege File / Page Setup , bifand optiunea "Portrait", astfel ca imaginea sa fie tiparita "in picioare".
Treceti apoi la optiunea "Margins (millimeters)" si inlocuiti setarile implicite cu "ZERO", in asa fel incat pagina sa aiba marginile stabilite de noi in imagini, fara alte adaosuri.... Bifati "Centering" inclusiv la optiunile orizontal si vertical, apoi bifati "Fit to 1 by 1 page".

Tir cu diverse replici airsoft... ce pistol este mai precis?

miercuri, 23 ianuarie 2013

Iata cateva imagini cu rezultatele unor probe de tir la tinta de hartie, probe efectuate cu cateva dintre cele mai folosite pistoale airsoft. Am utilizat tinte standard pentru pistol cu aer comprimat pentru 10 Metri, dar reduse proportional pentru distanta de 7 Metri, imprimate cate doua pe coala de hartie format A4.
Tinta folosita este reprodusa in imaginea alaturata, in format GIF, iar diametrul cercului exterior al tintei (inelul "1") este de numai 10 cm pe coala A4 imprimata.

La toate probele s-au folosit bile cu greutatea de 0,32 grame ( 4.93 grains), chiar daca aceste bile relativ grele nu sunt uzuale pentru pistoalele airsoft cu propulsia asigurata cu arc, - deoarece greutatea mai mare confera o mai buna precizie chiar daca viteza proiectilelor este mai scazuta. Doar in cazul pistolului DL 30 (replica Sauer P230) s-au folosit pentru tirul la tinta situata in pozitia de sus, bile standard de 0,20.
Ce putem observa din imaginile alaturate?

Pistolul DL 30 produs de ASG este imprecis indiferent de greutatea bb-urilor folosite, iar fenomenul este datorat atat tevii scurte, dar si puterii mici, de numai 0,3-0,35 Jouli....  Cu bile de 0,20 tendinta acestora a fost sa zboare "imprastiat" catre  in sus, iar in cazul bilelor grele fenomenul a fost invers.


Pistolul Colt National Match (Cybergun) folosit de noi este unul extrem de "obosit" ca sa zicem asa.... Intr-adevar, acest pistol are un numar de peste 13.000 bile trase in aproximativ doi ani. Dupa cum se observa si din fotografie, mansonul de plastic ABS este spart, fiind lipit cu un adeziv puternic. 
Chiar asa uzat la exterior, Coltul National Match s-a dovedit surprinzator de fiabil si destul de precis, dupa cum reiese si din fotografia alaturata. Cu o putere de 0,6 Jouli si o viteza la iesire de 201 FPS / 61 m/s cu bb-uri grele, de 0,32 grame... Colt National Match este in opinia mea un pistol spring de top in cadrul categoriei sale.

Pistolul Taurus PT 1911 are performante asemanatoare celui precedent, fiind totusi "o idee" mai puternic, - asta poate si datorita faptului ca este cu mult mai putin folosit... deocamdata. Ambele replici sunt produse de Cybergun si sunt extrem de asemanatoare ca  infatisare si caracteristici, fiind copii ale unor diverse modele de Colt 1911. Taurus PT 1911 are o precizie asemanatoare cu predecesorul. 
De remarcat faptul ca piesele componente ale celor doua pistoale pot fi folosite de la unul la celalalt, inclusiv mansoanele (slideurile) si incarcatoarele.


Pistolul Smith Wesson M 4505 ( Firepower .45) produs tot de Cybergun are mansonul metalic, insa la interior piesele din plastic sunt mai numeroase decat la cele doua Colturi de mai sus, ceea ce duce - in opinia mea - la o mai scazuta fiablilitate. Impresionant ca marime, dar cu minusuri in ceea ce priveste durabilitatea... Si acest pistol este "o idee" ceva mai puternic decat precedentele, unele masuratori facute cu cronograful dovedind aproximativ 0,65 - 0,7 Jouli. Precizia acestei replici este vzibil mai buna decat in cazul modelelor anterioare, asa cum o dovedeste si imaginea alaturata.

Pistolul Ruger MK1 nu mai are nevoie de nici o prezentare amanuntita.  Exemplarul folosit de noi are peste 10.000 bile trase intr-o perioada de un an si jumatate, iar uzura la interior e ca si inexistenta, majoritatea pieselor de interior fiind metalice si foarte fiabile. Puternic, fiabil si ieftin....  Produs de ASG, Rugerul nu "straluceste" la capitolul design, insa are performante greu de egalat intre pistoalele airsoft. Dupa cum se observa din imagine, procentul bilelor care au atins zona centrala a tintei este cel mai mare, comparativ cu restul modelelor testate.
Proiectilele sunt propulsate cu gaz ( de preferat Predator pentru o putere maxima), iar la cei aproximativ 2,14 Jouli masurati pe care ii dezvolta, bilele grele de 0,32 grame nu constituie niciun fel de problema, scotand in mod constant o viteza de 115 m/s chiar si cu aceste bile. Dealtfel, pentru acest pistol bilele grele de 0,43 grame (6.63 grains)  sunt ideale, precizia fiind deosebita in acest caz. Ca un minus evident intre toate calitatile enumerate, ar fi efortul mare care trebuie depus la apasarea pe tragaci, ceea ce duce la devierea pistolului de la linia de ochire, daca arma nu este tinuta bine cu ambele maini. Intr-adevar, pe finalul cursei tragaciului, verificati inca o data si corectati linia de ochire.... iar rezultatele vor fi foarte multumitoare.
Ruger MK1 to NRA TQ-40 Target. Distance 7 Meter-23 Ft.



La finalul scurtei noastre prezentari, iata cateva imagini pentru comparatie:

Avem un test de tir de la distanta de 10 Metri cu pistolul MK1 ( bile de 0,36 grame) comparativ cu pistolul cu aer comprimat Gamo P-900 (pellete de 0,49 grame). Se observa lesne faptul ca pistolul airsoft Ruger MK1 obtine rezultate onorabile si comparabile cu cele ale armei cu aer, iar in imaginea urmatoare observam un test tot de la 10 Metri, dar la tinte de doua ori mai mici ca primele, cu MK1 Ruger Carabine ( bile de 0,36 grame). Se observa precizia superioara a carabinei, chiar in comparatie cu pistolul cu aer.



2 comentarii

Anonim spunea...

imi place grupajul facut cu rugerul [ultima poza] cred ca o sa-mi iau si eu unul mai ales ca nu e scump si vad ca toata lumea zice ca e puternic si rezistent.ms pt informatii baieti!

8 februarie 2013 la 03:40
Mircea Cristea spunea...

Cu Ruger MK1 am tras de la 10 metri la tinta specifica pt pistol cu aer 10 metri (am printat una de pe acest site) folosind bile negre de 0,32 grame si gaz Brut Sniper de la Abbey. Temperatura camerei 25 grade. Am umplut incarcatorul cu gaz si am reusit 95 de focuri cu un plin si asta mi se pare foarte bine si economic. Specific ca nu am tras la foc rapid ci in serii de 10 focuri, apoi schimbam tinta si tot asa. E un pistol puternic si destul de precis. Am reusit sa bag bilele in cercurile interioare ale tintei majoritatea in 7 8 si 9. cateva in 10 si foarte putine au nimerit doar in 6 sau 5.
Am folosit tinta asta link
http://1.bp.blogspot.com/-Jcc7qzwQXMg/UeVuy3xo74I/AAAAAAAAHJk/7vl6ONDOw5c/s1600/10+M+air+pistol+Target+-+Zielscheiben+5.gif

pentru ca e mai economica si folosesc mai putin toner la printare.
Sunt foarte multumit de pistol si il recomand!
Specific ca am tras din pozitia in picioare cu pistolul tinut cu doua maini.

18 iulie 2013 la 02:46

Trimiteți un comentariu